הפרדות בטן הנקראות גם diastasis recti, נגרמות מהפרדה של שרירי הבטן העליונה והתחתונה.
הפרדות בטן יכולות להתרחש אצל נשים בהריון או אצל אנשים שעברו ניתוח בטן.
הפרדת שרירי הבטן שכיחה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים בגלל הריון ולידה. חלק מהאנשים מפתחים היפרדות בטנית עקב עלייה או ירידה משמעותית במשקל, כמויות גדולות של פעילות גופנית או גורמים אחרים המלחיצים את שרירי הבטן.
ניתן להמליץ על תרגילים לחיזוק הליבה כדי לעזור למנוע או לתקן היפרדות בטנית. הדרך הטובה ביותר לטפל בהיפרדות בטנית היא להימנע ממנה לחלוטין על ידי תרגול הרגלי חיים בריאים התומכים בליבה חזקה והיוועצות עם אנשי מקצוע.
היפרדות בטנית היא סוג של פציעה שיכולה להשפיע על שרירי הבטן התחתונה. היא מתרחשת בדרך כלל כתוצאה ממכה בבטן או פיתול כוחני, ולעיתים עלולים להיגרם משיעול, התעטשות או צחוק.
היפרדות בטנית היא מצב שבו שרירי הבטן נקרעים. האזור שבו השרירים נקרעים נקרא “הפרדה”.
הפרדה זו יכולה להתרחש בשתי דרכים. אחת הדרכים הללו היא כאשר האדם מתכווץ בבטן במהלך הרמה כבדה או מאמץ. דרך נוספת להגיע להפרדה בטנית היא כאשר מישהו נופל על הבטן, כאשר משקל גופו נוחת על הירכיים והבטן.
גברים ונשים כאחד יכולים לקבל היפרדות בטנית, אך היא שכיחה יותר אצל נשים מכיוון שיש להם שרירי רצפת אגן עדינים יותר מאשר לגברים.
איך ניתן לטפל בהיפרדות בטנית לאחר לידה ?
ראשית לצורך מניעה וטיפול בהיפרדות בטנית, יש צורך להבין את הסוגים השונים של הפרדות בטן.
הטיפול הנפוץ ביותר להפרדת בטן הוא הליך הנקרא ניתוח בטן, אשר מסיר עודפי עור ושומן מהבטן. ההליך יכול להיעשות בכל גיל אך סביר יותר להידרש במהלך ההריון עקב עלייה במשקל וגורמים אחרים.
במקרים חמורים, בהם יש פרידה גדולה או קיימים מצבים רפואיים אחרים, ייתכן שניתוח לא יהיה אופציה והפתרון היחיד יהיה לחיות איתו. במקרים אלו, ייתכן והמטופלים יצטרכו לעבור הליכי העברת שומן או ניתוחים אחרים על מנת לקבל את התוצאה הרצויה.
במקרים קלים יותר ניתן להיוועץ עם מאמן כושר מקצועי בעל רקע, נסיון והשכלה בנושא הפרדות בטנית על מנת לבנות תכנית עבודה לשיקום השריר.
ישנם 3 סוגים של הפרדות בטן:
– סוג 1: סיבי השריר קרועים אך עדיין מחוברים זה לזה
– סוג 2: סיבי השריר נקרעים ואין קשר ביניהם
– סוג 3: סיבי השריר נקרעים ואין קשר ביניהם, אך גם המעטפת מסביב למעיים נקרעת
מהם גורמי הסיכון להיפרדות בטנית ?
ישנם גורמי סיכון רבים הקשורים להיפרדות בטנית, כגון:
– גיל מעל 35
– ניתוחי בטן קודמים
– הריון קודם
– השמנת יתר
איך מאבחנים היפרדות בטנית?
חשוב לאבחן היפרדות בטנית לפני שהיא מחמירה.אז איך בודקים היפרדות בטנית ? התסמין הראשון של מצב זה הוא כאב באזור הגב התחתון והבטן. תסמינים אחרים כוללים תחושת עייפות לאחר תרגילים או עבודה, התכווצויות שרירים או התכווצויות באזור הגב, הירכיים, הירכיים והישבן. הכאב בדרך כלל מחמיר עם הזמן וניתן להקל על ידי שכיבה על הצד עם הברכיים מורמות לכיוון הבטן.
אבחון היפרדות בטני יכול להיעשות על ידי בדיקה של רופא או פיזיוטרפיסט שיבדוק אם יש בליטה כלשהי באזור שבין שתי עצמות האגן שלך.
ממה מומלץ להימנע:
– הרמה כבדה
– כפיפות בטן
איזו פעילות גופנית מתאימה לסובלים מהיפרדות בטנית?
נשים רבות חוות היפרדות בטנית. במקרים רבים, הבעיה נגרמת משגרת פעילות גופנית מאומצת לא נכונה.
קשה למצוא תרגילים לתיקון הפרדת בטן באינטרנט, אבל מאמר זה יספק כמה תרגילים שאמורים לעזור. הצעד הראשון הוא לשכב על הגב עם ברכיים כפופות ולקחת נשימה עמוקה תוך כדי נשיפה של כל האוויר מהריאות. החזיקו בתנוחה זו למשך 5 שניות ולאחר מכן חזרו על כך 10 פעמים. כדי להוסיף קושי, נסה להרים את הראש מהרצפה תוך כדי תרגיל זה או להוסיף משקולות לקרסוליים בזמן שאתה מבצע אותם.
בפעם הבאה שאת מתאמנת, שימי לב לאופן שבו את מחזיקה את עצמך וודאי שאינך מתאמצת יתר על המידה או נשארת בתנוחה לא נוחה יותר מדי זמן מבלי להסתגל
מה מחקרים אומרים ?
להלן רשימה של מחקרים שנעשו כדי לחקור את ההשפעות של היפרדות בטנית.
מחקר 1: מחקר שנערך על חולים עם היפרדות בטנית לאחר לידה, הוא מצא שזה לא קשור לסיכון מוגבר למצוקה פסיכולוגית או דיכאון.
מחקר 2: מחקר נעשה כדי לקבוע אם יש הבדלים בתוצאות הקשורות לכושר בין נשים עם דיאסטזיס רקטי לאחר לידה לבין אלו ללא המצב, התוצאה לא מצאה הבדל משמעותי ביניהן.
מהם היתרונות באבחון וטיפול מוקדם ?
אבחון וטיפול מוקדם חשובים למניעת כאבים כרוניים והשלכות חמורות יותר.
הפרדה בטנית שונה בחומרתה מאדם לאדם ולעתים קרובות היא סימפטום לבעיות בסיסיות חמורות יותר. לדוגמה, חלק מהמקרים של היפרדות בטנית נגרמים על ידי בקע, שעלול לסכן את האדם לחסימת מעיים ולצורך בניתוח חירום. לכן, חשוב לזהות היפרדות בטנית מוקדם ככל האפשר על מנת שהטיפול יוכל להתחיל בהקדם האפשרי.
ישנם גורמים רבים ושונים למצב זה, אשר משפיע על יותר מ-10% מהאנשים בשלב מסוים בחייהם. זה נפוץ יותר גם בקרב אלו הסובלים מכאבי גב תחתון או אלו שחוו פגיעה באזור הבטן. עם זאת, ישנם מספר גורמים נוספים שעלולים להוביל למצב זה – כולל גנטיקה