איך לחזור לפעילות גופנית אחרי לידה
התקופה שלאחר הלידה היא תקופה של שינויים פיזיים ורגשיים קיצוניים עבור נשים. זה הזמן לחזור לשגרה ולהתעצב פיזית, אבל זה יכול להיות גם זמן של חוסר ודאות .
נשים רוצות להיות מסוגלות לדאוג לעצמן, אך לעתים קרובות הן אינן בטוחות כיצד לעשות זאת. אולי אין להם את האנרגיה להתאמן או את הביטחון שהם יראו תוצאות. אנשים מסוימים עשויים להרגיש אשמים על כך שהם מתאמנים כי הם עסוקים מדי בטיפול בילדים שלהם. אחרים עשויים להרגיש שזה לא שווה את זה כי הגוף שלהם שונה עכשיו – הן אמהות עכשיו.
השלב שלאחר הלידה:
השלב שלאחר הלידה יכול להיות תקופה קשה עבור אמהות טריות. הם מתמודדות עם האחריות החדשה של הורות ואולי אין להם הרבה אנרגיה או רצון להתאמן. זה המקום שבו כושר ממלא תפקיד חשוב בסיוע לאמהות לעמוד על הרגליים על ידי תוכניות כושר אחרי לידה שתוכננו במיוחד כדי לענות על הצרכים של אמהות טריות.הריון ולידה יכולים להיות מאתגרים פיזית ורגשית. הגוף עובר כל כך הרבה שינויים, וזה משפיע על רמת הכושר של אמהות טריות.
מחקר בבריטניה מצא שכמחצית מהנשים שילדו דיווחו על שינוי משמעותי ברמת הכושר שלהן. לנשים אלו הייתה גם תזונה גרועה יותר מאשר לפני ההריון, חשוב להן לתכנן את האימונים בחוכמה ולהתחיל לאט לאט בכדי להבטיח כושר טוב ולהימנע מפציעות.
המשמעות של תמיכה בתקופה של אחרי הלידה:
נשים רבות מרגישות שהן לא עצמן כשהן בהריון. הם חוות שינויים במצב הרוח, עייפות ושינויים בגוף. אך זה טבעי להן להרגיש מנותקות לאחר הלידה.
זה יכול לקחת עד 6 חודשים בכדי להחזיר את הבהירות הנפשית של לפני ההריון. הצרכים של התינוק ומחסור בשינה עלולים לשבש את ההורמונים שעוזרים להם לחשוב שוב בבהירות. כל הגורמים הללו יחד עלולים להוביל אותן לדיכאון או לחרדות.
מה נשים מרגישות אחרי הלידה?
לאחר הלידה, רוב הנשים חוות רמה של עייפות. זה נקרא “בייבי בלוז” ובדרך כלל חולף לאחר שבועיים. עם זאת, אצל חלק מהנשים הבייבי בלוז מלווה בדיכאון או חרדה לאחר לידה. נשים שנמצאות בסיכון לדיכאון לאחר לידה נוטות יותר להרגיש דיכאון או חרדה במהלך ההריון.
דיכאון אחרי לידה נגרם משינויים הורמונליים המתרחשים אחרי הלידה, הורמונים כמו גונדוטרופין כוריוני אנושי (hCG) ופרוגסטרון יורדים, מה שעלול להוביל לעצב או חרדה עזים. זה יכול להתחיל בכל עת במהלך השנה הראשונה לחייו של התינוק והוא עשוי להימשך עד שנה. חרדה לאחר לידה שונה מדיכאון לאחר לידה.
ישנה רמה גבוהה של חרדה לאחר לידה בקרב אמהות:
חרדה לאחר לידה מובילה לרוב לדיכאון ולהפרעות נפשיות אחרות שעלולות להשפיע על האישה ומשפחתה, כולל התינוק.
כמה גורמי סיכון התורמים לחרדה לאחר לידה כוללים: 1) היסטוריה של מחלות נפש, 2) היסטוריה משפחתית של מחלות נפש, 3) מצבים רפואיים כגון בעיות בבלוטת התריס ו-4) אירועי חיים אחרים כגון הריון קשה או חווית לידה.
חרדה לאחר לידה היא לא תמיד קלה לאבחון מכיוון שהיא יכולה להיות דומה לסוגים אחרים של הפרעות במצב הרוח של האם כגון “בייבי בלוז” או התקופה “אחרי הלידה”.
השבועות הראשונים לאחר הלידה:
ההריון והשבועות הראשונים לאחר הלידה מסמנים תקופת מעבר לגוף האישה. הורמוני ההריון מעוררים את גופה לגדול, להתכווצות ולדחוף את התינוק החוצה. עכשיו ההורמונים האלה נעלמו, אבל הגוף שלה עדיין עובד כמו שצריך כדי להתאושש מהריון ולידה.
ישנם אתגרים פיזיים רבים הנלווים להריון – מסוכרת הריון דרך צרבת ועד כאבי רגליים. לאחר הלידה יש יותר שינויים פיזיים- הרחם מתכווץ בחזרה לצורתו, שרירי רצפת האגן מתחזקים, הרחם מתכווץ בחזרה לבטן-ואז יש הנקה – שיכולה לתפוס את כל היום! נשים צריכות להיות מודעות לשינויים הנוספים הללו בגופן.
מהם היתרונות של כושר אחרי לידה?
אחד היתרונות הוא שספורט לאחר לידה יכול לעזור לנשים להפיג את הלחץ שלהן. מחקרים הראו שפעילות גופנית לאחר הריון יכולה לשפר את מצב הרוח ולהפחית דיכאון.
כושר אחרי לידה עוזר גם לאישה עם הפרעה ברצפת האגן. הפרעות ברצפת האגן יכולות להתרחש לאחר ההריון, כך שפעילות גופנית יכולה לעזור לחזק את השרירים הללו ולמנוע נזק נוסף.
יתרון נוסף הוא שאימון לנשים אחרי לידה עוזר לאישה לחזור למשקל שלה לפני ההריון. נשים שאינן מתאמנות מתקשות לעיתים קרובות יותר לרדת במשקל מכיוון שהגוף שלהן שימש כיחידת אחסון אנרגיה לתינוק שנשאו בתוכם במשך תשעה חודשים ונוצרו עודפים שמאוד קשה להוריד ללא תכנית מוסדרת.
עם מי חשוב להתייעץ לפני תחילת פעילות של כושר אחרי לידה ?
ישנן דרכים רבות ושונות לרדת במשקל אחרי הלידה. יש נשים שבוחרות להתחיל להתאמן שוב מיד לאחר לידת התינוק.
אם את שוקלת להתחיל תוכנית אימונים אחרי לידה, יש כמה דברים שכדאי לזכור לפני שמתחילים כל שגרת אימון:
1.התייעצי עם הרופא לפני תחילת כל סוג של ספורט אחרי הלידה וקבלי אישור לתחילת פעילות ספורטיבית.
2.התייעצי עם מאמן או מאמנת בעלי נסיון והתמחות של אימון לנשים אחרי לידה.
3.התייעצי עם תזונאית קלינית מומחית לתזונה לנשים אחרי לידה.
אף פעם לא קל להיות אמא טרייה. יש הרבה דברים שצריך לטפל בהם, ולעתים קרובות יכול להיות קשה לדעת מה כדאי לעשות קודם.
התקופה שלאחר הלידה קשה לנשים רבות הן פיזית והן רגשית. עם זאת, זה לא חייב להיות כך.ישנן דרכים רבות לנהל את הבריאות הנפשית והפיזית לאחר הלידה.
מאת: דנית קורן – מאמנת כושר אישית בכירה מצוות IN MOTION, מוסמכת “אימון לנשים אחרי לידה”.